НІМЕЦЬКИЙ РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЛЕН (STOLLEN)
Перед приготуванням, хочеться додати трішки предісторії цього неймовірного Різдвяного Штолена.
Штоллен на початку свого існування не був таким багатим зразком різдвяної випічки. Спочатку він випікався скоріше як хліб: з борошна, вівса, води і іноді з додаванням рослинної олії. Але століття і старання саксонського курфюрста і його брата герцога Альбрехта по зняттю заборони на масло в піст змінили штоллен до невпізнання.Тепер це насичена солодка випічка з великою кількістю масла, спецій, цукатів. Його печуть на початку Адвенту (який починається ближче грудня) і їдять малими шматочками до самого Різдва. З дня в день смак штоллена стає тільки кращим.
Оскільки традиція випікання штоллена родом з Дрездена, там щороку проходить фестиваль штолленів. Там німецькі, і не тільки, пекарі змагаються за те, щоб їх випічка отримала звання «Кращий штоллен року». А Різдвяний Ярмарок в Дрездені тішить великою кількістю представлених штолленів.
Справжній штоллен - досить збитий і важкий. Тісто не дуже виростає через велику кількість достатку і масла, що ускладнює роботу дріжджів. Але саме так все і повинно бути!
Для тіста:
- 500 грам борошна
- 14 грам сухих дріжджів
- 250 мл молока, ледь теплого
- 100 грам цукру
- 225 грам вершкового масла, кімнатної температури
- Цедра 1-го апельсину
- Цедра 1-го лимону
- 1/4 ч.л. меленого кардамону
- 1/4 ч.л. меленої кориці
- 1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
- 1/4 ч.л. меленого імбиру
- 5 грам солі
Сухофрукти і горіхи:
- 250 грам родзинок
- 75 грам сушеної журавлини
- 75 грам цукатів
- 90 грам мигдалю (краще очищеного), подрібнити
- 80 мл рому
Для посипання:
- 50 грам вершкового масла
- Цукрова пудра
- Змішати всі інгредієнти для тіста і вимісити досить м'яке, відстаюче від рук, тісто. Накрити кухонним рушником і відставити на 1 годину підходити.
- Тим часом, сухофрукти скласти в миску і залити окропом. Дати 2 хвилини постояти і відцідити. Повернути сухофрукти в миску, додати цукати скласти і залити ромом. Перемішати і так залишити на 1 годину, поки підходить тісто.
- Коли тісто підійшло, горіхи, цукати з сухофруктами, разом з ромом, додати до тіста і ще раз добре вимісити.
- Готове тісто покласти на присипану борошном поверхню, трохи розкачати.
- Надати форму штоллена, як показано на фото (як конверт).
- Перекласти на сухе, чисте деко. Накрити кухонним рушником і залишити на 40 хвилин підійти.
- Розігріти духовку до 190 °С.
- Вставити штоллен в розігріту духовку, і пекти 60-70 хвилин. Штоллен повинен трохи підрости, і добре підрум'янитись.
- Вийняти випічку з духовки, дати хвилин 5 охолонути, а потім швидко втерти вершкове масло в поверхню штоллена. Відразу ж рясно посипати цукровою пудрою. Від тепла, цукрова пудра почне трохи топитися, Ви ж, посипайте, поки поверхня не стане стабільно сніжно-білою.
- Так робиться відома штолленская сніжна скоринка.
- Дайте цієї диво-випічці повністю охолонути. Зберігайте в прохолодному місці, можна в холодильнику і відрізайте по маленькому шматочку в день.
- Штоллен може зберігатися навіть кілька місяців і з кожним днем ставати кращим. Мій штолень досяг смакової кульмінації на 5-й день після випікання.
Коментарі
Дописати коментар