Різдвяний кекс з сухофруктами
- Цукати — 250 г
- Сухофрукти (курага, родзинки, вишня, цедра лимона) — 250 г
- Мигдаль — 150 г
- Ром (віскі, лікер, коньяк) — 100 мл
- Борошно — 100 г
- Масло вершкове — 200 г
- Яйця курячі — 4 шт.
- Цукор коричневий — 200 г
- Розпушувач тіста — 1 ч. л.
- Спеції (кориця, мускатний горіх, гвоздика) — 0,5 ч.л.
Беремо курагу, темні або світлі родзинки, цедру апельсина, вишню (будь-які сухофрукти на Ваш смак) і подрібнюємо на рівні шматочки за розміром самого маленького фрукта. Те ж саме робимо з цукатами (можна додати сік від одного апельсинчика).
Всі фрукти перемішуємо в окремій мисці, додаємо 100 мл алкоголю (ром або віскі) і знову перемішуємо. Отриману суміш перекладаємо в скляну банку і закриваємо кришкою. Бажано настоювати начинку протягом 6 діб, але якщо у Вас катастрофічно не вистачає часу на цю процедуру, то досить і одного дня.Приготування традиційної випічки на Різдво
У період настоювання банку періодично струшуємо, коли бачимо, що рідина починає осідати на дні. Скупчення рідини може привести до набухання фруктів, а вони повинні в першу чергу приємно пахнути — і стати масляної консистенції.
Після просочення начинки алкоголем дістаємо її з банки, обвалюють у борошні і чекаємо повного висихання фруктових шматочків.
Мигдальні горішки (60-70 г) очищаємо і подрібнюємо до стану дрібної крихти.
Збиваємо масло (200 г) з цукром (150 г) міксером, поки маса не побіліє. Далі, не припиняючи роботу міксера, додаємо послідовно яйця і продовжуємо збивати масу до загусання.
Порада:
Масло і яйця рекомендується дістати з холодильника заздалегідь, щоб вони досягли кімнатної температури.
Просіваємо борошно, змішуємо її з розпушувачем. Половину борошна всипаємо в солодку яєчно-масляну масу, а також додаємо туди коричневий цукор (50 г), мигдалеву крихту і все добре перемішуємо.
Розтираємо корицю, гвоздику і мускатний горіх. Отриману суміш додаємо в тісто разом з борошном, і поступово змішуємо наші цукати.
Беремо форму з високими бортиками (тісто буде підніматися під час випічки приблизно на третину) і змащуємо її маслом. Краще використовувати пекарській папір. Буде чудово, якщо у Вас в наявності є силіконова форма: в ній і процес готування відбувається швидше, і застеляти нічим не потрібно.
Порада:
Якщо форма для випікання кругла, то необхідно зробити в середині тіста поглиблення, щоб пиріг залишився рівним в процесі підйому.
Зверху прикрашаємо кекс цілим мигдалем, що залишився. Розігріваємо духовку до 160-170°C, ставимо туди форму і запікаємо приблизно 90 хвилин. Готовність можна легко перевірити сірником або інший дерев’яною паличкою.
Щоб отриманий кекс не кришився, загортаємо його в фольгу (разом з формою) до наступного дня. На наступний день або ранок дістаємо десерт з форми, старанно загортаємо в папір для випічки, фольгу і поміщаємо в целофан.
Для зберігання різдвяного кексу вибираємо прохолодне, сухе і темне місце. Для більшої насиченості і аромату протягом 6 тижнів зберігання періодично змащуємо всі краю кексу алкоголем, знову щільно упаковуючи його.
При подачі страви до столу можна прикрасити його білою глазур’ю, збивши яєчні білки з цукровою глазур’ю.
https://plus.google.com/
https://www.pinterest.com/
https://cookbook8382.blogspot.com/
https://www.facebook.com/
Коментарі
Дописати коментар